ALABAMATrykk for st&oslsh;rre


Alabama er en delstat i det sørøstlige USA. Den grenser til Tennessee i nord, Georgia i øst, Florida og Mexicogulfen i sør og Mississippi i vest. Alabama er med 135 765 km² den 30. største av USAs delstater etter areal, og med 4,8 millioner innbyggere den 23. største delstaten etter befolkning. Med sine 2 100 km har Alabama en av de lengste farbare vannveiene i landet. Hovedstaden i Alabama er Montgomery, mens de største byområdene er Birmingham, Huntsville og Mobile.

Området var bebodd av indianere før franske kolonister etablerte den første permanente, europeiske bosetningen i Mobile i 1702. Mobile fungerte som den første hovedstaden i Fransk Louisiana. Det sørlige Alabama var senere under britisk og spansk herredømme, og ble amerikansk territorium ved anneksjonen av Vest-Florida i 1813. I 1817 ble Alabama-territoriet utskilt fra Mississippi-territoriet. Den 14. desember 1819 ble Alabama opptatt som USAs 22. delstat. Alabama deltok på konføderasjonens side i den amerikanske borgerkrigen og ble gjenopptatt i unionen i 1868. Ku Klux Klan fikk etter hvert stor innflytelse, mens hvite fra landsbygden dominerte politisk frem til 1960-årene. Delstaten ligger i bibelbeltet og regnes som politisk-religiøst konservativ.

Siden den andre verdenskrig har delstatens økonomi gått fra å være jordbruksbasert til å få en mer variert næringsstruktur. På 2000-tallet har de fremste næringsveiene vært administrasjon, finansbransjen, industriproduksjon, høyteknologisk industri, mineralutvinning, varehandel og offentlig tjenesteyting. Siden 1990-årene har delstaten hatt en sterkt voksende bilindustri. Forsvaret genererer også mye aktivitet. Havnen i Mobile er den 12. største i USA etter tonnasje.

Alabama har fått tilnavnene Yellowhammer State, etter delstatsfuglen gulspett, og Cotton State, for sin betydelige produksjon av bomull. Som et kulturelt sentrum i det dype sør blir Alabama også kalt Heart of Dixie.

Les om Alabama på Wikipedia.
Les om Forrest Gumps Alabama Her

 •  

  Roadtrips

  Ingen steder i verden kan by på vakrere og mer spennende roadtrips. Om du vil kjøre den klassiske ruten Route 66 fra Chicago til LA, eller om du vil finne deg din egen rute. USA er skapt for bil entusiaster og bilkjøring.

  Les mer

   
 •  

  Beaches

  USA kan by på noen av de flotteste og beste strendene i verden!

  Les mer

   
 •  

  Nasjonalparker

  USA har 58 fredede nasjonalparker. Det omfatter at fra skogområder, fjellformasjoner, elver, vidder, korallrev og sumpområder. USA er full av naturperler.

  Les mer

   
 •  

  Opplevelser

  Bare på Broadway er det over 450 scener hvorav ca. 40 av de har 500 eller fler seter!. Utvalget av underholdning i New York er enormt! Å ha en oversikt over hva som skjer er nærmest umulig.

  Les mer

   
 •  

  Sport

  New York City har et rikt idrettsliv med et utall av idretter representert. Mest kjent verden over er de nok for verdens største maratonløp, grand slam tennis samt sine profflag i de store nord-amerikanske sportsligaer.

  Les mer

   
 •  

  More ToDo

  Det er så utrolig mye spennende man kan gjøre i New York, men hvordan får man oversikten over alt? På denne siden vil vi samle litt forskjellige for å gi deg et variert utvalg av aktiviteter.

  Les mer

   
 •  

  Turist info

  I New York finnes det flere parker og rekreasjonsområder i tillegg til Central Park. Her kommer en rekke alternativer hvis du føler behovet for å smyge deg vekk fra asfaltjungelen et øyeblikk.

  Les mer