CALIFORNIA
Staten California er en amerikansk delstat på Vestkysten i Amerikas forente stater.

Det er delstaten med høyest innbyggertall, og er hjem til mer enn en av åtte amerikanere (38 millioner i 2013). California er den tredje største staten etter areal, kun mindre enn Texas og Alaska. California grenser til Oregon i nord, Nevada i øst, Arizona i sør-øst, og Mexico i sør. Hovedstaden i California er Sacramento, og Los Angeles er delstatens største by og USAs nest største by. Andre store byer er for eksempel San Diego, San Francisco, Long Beach og San Jose. Dersom California var et selvstendig land, ville det hatt den 8. største økonomien i verden.California har vært bebodd i mer enn 10 000 år og var bosatt av mer enn 300 000 i precolumbiansk tid. En tredjedel av alle USAs indianere bodde på ett tidspunkt i det som idag er staten California.


Europeere besøkte staten for første gang på 1600-tallet og den ble kolonisert av Spania, som kalte området Alta California i det større territoriet Ny-Spania. Da Mexico fikk selvstendighet fra Spania i 1821 fulgte Alta California med, og senere som et resultat av Den meksikansk-amerikanske krigen, innlemmet som USAs 31. delstat den 9. september i 1850. Det var Gullrushet i California som først og fremst førte til en enorm tilstrømning av innvandrere fra hele verden i det 19.- og 20. århundre.Californias varierende geografi inkluderer for eksempel strender langs sør-kysten, Sierra Nevada-fjellene i øst, Redwood-skogene i nord-vest, Yosemite Valley, Kanaløyene og både Mojave- og Sonoraørkenen i sør-øst. I midten av staten ligger Central Valley, en relativt flat 58 000 km² dalsenkning som produserer mer enn halvparten av all frukt produsert i USA.

Trykk for st&oslsh;rre


California har både det laveste- og høyeste punktet i Det kontinentale USA: Mount Whitney og Death Valley, og har den 3. lengste kystlinjen i USA (mindre enn Florida og Alaska). Jordskjelv er vanlige, ettersom den nære beliggenheten til Ildringen i Stillehavet. I gjennomsnitt forekommer mer enn 37 000 jordskjelv i California hvert år.

Les mer om California på Wikipedia. •  

  Roadtrips

  Ingen steder i verden kan by på vakrere og mer spennende roadtrips. Om du vil kjøre den klassiske ruten Route 66 fra Chicago til LA, eller om du vil finne deg din egen rute. USA er skapt for bil entusiaster og bilkjøring.

  Les mer

   
 •  

  Beaches

  USA kan by på noen av de flotteste og beste strendene i verden!

  Les mer

   
 •  

  Nasjonalparker

  USA har 58 fredede nasjonalparker. Det omfatter at fra skogområder, fjellformasjoner, elver, vidder, korallrev og sumpområder. USA er full av naturperler.

  Les mer

   
 •  

  Opplevelser

  Bare på Broadway er det over 450 scener hvorav ca. 40 av de har 500 eller fler seter!. Utvalget av underholdning i New York er enormt! Å ha en oversikt over hva som skjer er nærmest umulig.

  Les mer

   
 •  

  Sport

  New York City har et rikt idrettsliv med et utall av idretter representert. Mest kjent verden over er de nok for verdens største maratonløp, grand slam tennis samt sine profflag i de store nord-amerikanske sportsligaer.

  Les mer

   
 •  

  More ToDo

  Det er så utrolig mye spennende man kan gjøre i New York, men hvordan får man oversikten over alt? På denne siden vil vi samle litt forskjellige for å gi deg et variert utvalg av aktiviteter.

  Les mer

   
 •  

  Turist info

  I New York finnes det flere parker og rekreasjonsområder i tillegg til Central Park. Her kommer en rekke alternativer hvis du føler behovet for å smyge deg vekk fra asfaltjungelen et øyeblikk.

  Les mer