COLORADO


Trykk for st&oslsh;rre


Staten Colorado er som formet som et «rektangel». Staten grenser mot Utah i vest, Wyoming i nord, Nebraska i nordøst, Kansas i øst og New Mexico og Oklahoma i sør. Staten deler også et hjørne med Arizona i sørvest. Colorado er mest kjent som en fjellstat, og den vestre halvdelen av staten domineres av fjellkjeden Rocky Mountains. østre del av staten er dominert av høysletter. Colorado er den eneste delstaten i USA hvor alt areal ligger over 1000 moh. Befolkningen er for det meste konsentrert om de store byene Denver og Colorado Springs midt i staten, på østsiden av fjellene.Det var en del oppdagelsesreisende som dro til Colorado fra 1830-tallet, men det var oppdagelsen av gull som fikk igang den store innflyttingen. I 1859 begynte det store Colorado-gullrushet, men da gullet tok slutt tidlig på 1860-tallet ble mange av byene forlatt. Colorado ble en stat i 1876, 100 år etter at USA ble uavhengig. Colorado kalles derfor ofte The Centennial State.Det viktigste jordbruket i Colorado er storfeproduksjon og korn. Gårdsbrukene er relativt store, og landbruksarealet er også ganske stort i amerikansk målestokk. Mye er derimot beitemark. Føderale myndigheter har flere viktige institusjoner i Colorado, blant annet er både luftforsvarsakademiet og luftforsvarskommandoen, NORAD plassert i nærheten av Colorado Springs. Denver er et viktig transport- og finanssentrum. Turisme er også viktig for Colorados økonomi, med skisentere i byer som Aspen. Kullkraft er den suverent største energikilden, med en produksjon på 35,8 mrd kWh i 2006.

 

 

Colorado-krigene (The Colorado wars) mot indianerne i området varte fra 1863 til 1865, og fordrev indianerne til det vi idag kjenner som Oklahoma. Krigene var brutale; et regelrett folkemord.

Om du har lest western bøker, blader osv. eller lest Sølvpilen, så skal du vite at du nå er i virkelig indianer land. Det var veldig mange kjente stammer som holdt til her, som; 
Apache, Arapaho, Cheyenne, Ute, Shoshone, Comanche, Kiowa og Navajo.

Colorado ble del av unionen som en egen stat i 1876, og ble dermed den 38. staten, hundre år etter at USA ble uavhengig. Derfor kalles Colorado ofte for The Centennial State. Før dette var Colorado et område tilhørende Kansas.

I 1972 ble Colorado den første, og hittil eneste, stat i verden til å takke nei til å arrangere OL, etter å ha blitt tildelt arrangørrollen. Lekene i 1976 ble i stedet flyttet til Insbruck.

Les mye mer om Colorado på: norsk Wikipedia og enda mer på: Wikipedia , og

WikiTravel

Trykk for st&oslsh;rre

Trykk for st&oslsh;rre
Trykk for st&oslsh;rre
Trykk for st&oslsh;rre

 •  

  Roadtrips

  Ingen steder i verden kan by på vakrere og mer spennende roadtrips. Om du vil kjøre den klassiske ruten Route 66 fra Chicago til LA, eller om du vil finne deg din egen rute. USA er skapt for bil entusiaster og bilkjøring.

  Les mer

   
 •  

  Beaches

  USA kan by på noen av de flotteste og beste strendene i verden!

  Les mer

   
 •  

  Nasjonalparker

  USA har 58 fredede nasjonalparker. Det omfatter at fra skogområder, fjellformasjoner, elver, vidder, korallrev og sumpområder. USA er full av naturperler.

  Les mer

   
 •  

  Opplevelser

  Bare på Broadway er det over 450 scener hvorav ca. 40 av de har 500 eller fler seter!. Utvalget av underholdning i New York er enormt! Å ha en oversikt over hva som skjer er nærmest umulig.

  Les mer

   
 •  

  Sport

  New York City har et rikt idrettsliv med et utall av idretter representert. Mest kjent verden over er de nok for verdens største maratonløp, grand slam tennis samt sine profflag i de store nord-amerikanske sportsligaer.

  Les mer

   
 •  

  More ToDo

  Det er så utrolig mye spennende man kan gjøre i New York, men hvordan får man oversikten over alt? På denne siden vil vi samle litt forskjellige for å gi deg et variert utvalg av aktiviteter.

  Les mer

   
 •  

  Turist info

  I New York finnes det flere parker og rekreasjonsområder i tillegg til Central Park. Her kommer en rekke alternativer hvis du føler behovet for å smyge deg vekk fra asfaltjungelen et øyeblikk.

  Les mer