New Jersey


Trykk for st&oslsh;rreNew Jersey er den fjerde minste, men tettest befolkede delstaten i USA. Navnet stammer fra øya Jersey i Den engelske kanal. New Jersey grenser i nord til New York, i øst til Atlanterhavet, i sør til Delaware og i vest til Pennsylvania. Høyeste punkt er High Point, som ligger 550 moh.

New Jersey har flere kallenavn, The Crossroads of the Revolution, ble tidligere brukt på bilskiltene på registrerte biler i staten, i dag står det Garden State. Andre navn er: The Tomato State og The Armpit of America. New Jersey grenser mot nord og nordøst til delstaten New York, mot øst til Atlanterhavet, mot syd og sydøst til Delaware og mot vest til Pennsylvania på den anden siden av Delaware-elven.

New Jersey består i hovedsak av fem regioner: Gateway Region i det nordøstlige av delstaten ligger i New Yorks storbyområde, og noen innbyggere pendler herfra til byen for å arbeide. Skylands i den nordvestlige delen er sammenlignet med regionen i nordøst mere skogkledt, landlig og bakkete. Shore ligger langs Atlanterhavet mot sydøst, og regionen i sydvest er en del av Philidelphias storbyområde. Den femte regionen, Pine Barrens, i den innerste sydlige delen af delstaten, er for det meste dekket av skog, og har en lavere befolkningstetthet enn resten av staten. Det høyeste punktet i staten er High Point i Sussex County med 550 moh.

New Jersey er oppdelt i 21 fylker (counties), hvorav 13 stammer fra kolonitiden. New Jersey ble oppdelt i fylker i 1692, og de nåværende fylkene ble dannet ved å dele de eksisterende fylkene. Det nyeste fylket er Union County fra 1857. Oversikt over dagens 21 fylker:

Atlantic County
Bergen County
Burlington County
Camden County
Cape May County
Cumberland County
Essex County
Gloucester County
Hudson County
Hunterdon County
Mercer County
Middlesex County
Monmouth County
Morris County
Ocean County
Passaic County
Salem County
Somerset County
Sussex County
Union County
Warren County


Til tross for sin befolkning og befolkningstetthet, har New Jersey ikke mange store byer. I 2000 var det kun fire byområder med en befolkning på over 100 000:
Newark: 273.546
Jersey City: 240 055
Paterson: 149 222
Elizabeth: 124 969
Edison 97 687
Woodbridge Township: 97 203


United States Census Bureau har anslått at totalbefolkningen i staten New Jersey var 8 821 155 den 1. juli 2011, en 0,33% økning siden folketellingen i 2010. Innbyggerne bestod av 68,8 % hvite, 13,7% afroamerikanere, 0,3% indere, 8,3% asiatiske, 6,4% fra andre raser, og 2,7% fra to eller flere raser. 17,7% var latinamerikanske.
Innbyggerne i New Jersey kalles for "New Jerseyans" or "New Jerseyites".
I 2010 var det anslagsvis 550 000 ulovlige innvandrere i staten, noe som utgjorde ca. 6,4% av befolkningen. Dette var den fjerde høyeste prosentandelen av noen stat i USA.
New Jersey er den tettest befolkede staten med 458 innbyggere per kvadratkilometer, og den nest rikeste delstaten.

New Jersey er en av de mest multikulturelle statene i landet. Per 2011 hadde 56,4% av innbyggerne under ett år minoritetsbakgrunn. Staten har den nest største jødiske befolkningen (etter New York)[10], den nest største muslimske befolkningen (etter Michigan), den største bosetningen av personer fra Costa Rica i USA, den største befolkningen av cubanere utenfor Florida, den tredje høyeste prosentvise delen av asiater og den tredje høyeste befolkningen av italienere. Afrikanske amerikanere, latinamerikanere og arabere har også høy andel bosatt i New Jersey. Staten har i tillegg den tredje høyeste indiske befolkningen av noen stats tall.[11][12][13] Staten har den tredje største koreanske befolkningen, den fjerde største filippinske befolkningen og den fjerde største kinesiske befolkningen. De fem største etniske gruppene er: italienere (17,9%), irer (15,9%), afrikanere (13,6%), tyskere (12,6%) og polakker (6,9%).

New Jerseys bruttodelstatsprodukt ble i 2006 anslått til å være 434 milliarder amerikanske dollar.[14] Den gjennomsnittlige lønnsinntekten per innbygger var 41.636 USD i 2004, noe som var den nest høyeste i hele USA og 26% høyere enn det nasjonale gjennomsnittet på 33.041 USD. [15] Median-inntekten per husholdning på 55.146 USD er den høyeste i USA. Ni av New Jerseys fylker ligger blant de 100 rikeste fylkene i USA. Til tross for dette er byen Newark den fjerde fattigste byen i landet.

New Jerseys økonomi er sentrert rundt den farmasøytiske industri, kjemisk utvikling, telekommunikasjon, næringsmiddelindustri, elektronisk utstyr, trykking og publisering og turisme. New Jerseys jordbruksprodukter omfatter hageplanter, hester, grønnsaker, frukt og nøtter, fiskeri og meieriprodukter.
New Jersey har flere forskere og ingeniører per kvadratmeter enn noe annet sted i verden.
New Jersey har en sterk vitenskapsøkonomi. Flere store farmasøytiske selskaper ligger i New Jersey, slik som som Johnson & Johnson, Sanofi-Aventis, Novartis, Pfizer, Merck, Wyeth, Hoffman-La Roche, Bristol-Myers Squibb og Schering-Plough. Store teleselskaper som Verizon Wireless, Avaya, Alcatel-Lucent og AT & T Communications ligger også i New Jersey.
Flere hovedkvarter, inkludert 24 selskaper fra Fortune 500, ligger i New Jersey.


New Jerseys største ressurs er deltstatens beliggenhet, noe som har gjort den til et handelssentrum. En annen handelsfordel er delstatens utbyggede transportsystem som gjør at en fjerdedel av USAs innbyggere kan nås på kun ett døgn. Ferieområder som Atlantic City gjør også at New Jersey har den femtestørste inntekten fra turisme av USAs delstater.
New Jersey er preget av å være en sovekommune, siden mange pendler til arbeid i storbyene New York City og Philadelphia. New Jersey yter derfor stor grad kun rene tjenester til innbyggerne.
Flyplassen Newark Liberty internasjonale lufthavn betjener årlig ca. 29 223 171 passasjerer fordelt på ca. 405 846 flybevegelser. Dette gjør den til den femte mest trafikkerte flyplassen i USA og blant de 20 travleste flyplassene i verden.
På grunn av statens strategiske beliggenhet er også transportnæringen sterk. Det meste av transporten styres av Port Authority of New York and New Jersey, et samarbeid mellom statene New Jersey og New York. Havnen Port Newark-Elizabeth Marine Terminal var verdens første containerhavn da den ble bygget og er fortsatt en av de største i dag.
New Jersey er bundet sammen med New York via ulike broer og tunneler. George Washington-broen binder sammen New Jersey til Manhattan i New York City og har den tyngste biltrafikken på noen bro i verden.

Selv etter 3 århundrer med utvikling er nesten halvdelen av New Jersey fortsatt dekket av skog. Det mest utbredte treet mot nord er eik, og i den sørlige delen er det furu.
New Jerseys mineralressurser er ikke store. Delstaten smelter og raffinerer stort sett mineraler fra andre delstater. Tidligere var Franklin Furnace i lengre tid et sentrum for produksjon av zink, og det finnes fortsatt en begrenset minedrift i dag.

Orkanen Sandy» ødela store deler av New Jersey og New York de siste dagene av oktober 2012. Flere nabolag ble brent ut og oversvømmelser medførte opprydningsarbeid for flere millioner kroner. Store gateområder ble dekket av sand,[22] og området Queens ble lagt under vann. Sju personer i delstaten mistet livet.[23] Byen Hoboken (New Jersey) ble nær totalødelagt. Totalt var nærmere 1 000 000 mennesker uten strøm som følge av orkanen.[23] I byen Atlantic City stod alle hovedgatene under vann.

Kjendiser fra New Jersery:
Bruce Springsteen
Bon Jovi
Frank Sinatra
Whitney Houston
Zakk Wylde
Jonas Brothers
Ashley Tisdale
My Chemical Romance
Paul Simon
Dana Fuchs


Les mer om New Jersey på Wikipedia.

 •  

  Roadtrips

  Ingen steder i verden kan by på vakrere og mer spennende roadtrips. Om du vil kjøre den klassiske ruten Route 66 fra Chicago til LA, eller om du vil finne deg din egen rute. USA er skapt for bil entusiaster og bilkjøring.

  Les mer

   
 •  

  Beaches

  USA kan by på noen av de flotteste og beste strendene i verden!

  Les mer

   
 •  

  Nasjonalparker

  USA har 58 fredede nasjonalparker. Det omfatter at fra skogområder, fjellformasjoner, elver, vidder, korallrev og sumpområder. USA er full av naturperler.

  Les mer

   
 •  

  Opplevelser

  Bare på Broadway er det over 450 scener hvorav ca. 40 av de har 500 eller fler seter!. Utvalget av underholdning i New York er enormt! Å ha en oversikt over hva som skjer er nærmest umulig.

  Les mer

   
 •  

  Sport

  New York City har et rikt idrettsliv med et utall av idretter representert. Mest kjent verden over er de nok for verdens største maratonløp, grand slam tennis samt sine profflag i de store nord-amerikanske sportsligaer.

  Les mer

   
 •  

  More ToDo

  Det er så utrolig mye spennende man kan gjøre i New York, men hvordan får man oversikten over alt? På denne siden vil vi samle litt forskjellige for å gi deg et variert utvalg av aktiviteter.

  Les mer

   
 •  

  Turist info

  I New York finnes det flere parker og rekreasjonsområder i tillegg til Central Park. Her kommer en rekke alternativer hvis du føler behovet for å smyge deg vekk fra asfaltjungelen et øyeblikk.

  Les mer