NEW MEXICOTrykk for st&oslsh;rre


Staten New Mexico har en fantastisk spennende historie. Den er kjent for ufo havariet ved byen Roswell i 1947, og dette er staten hvor legendariske Billy the Kid levde og døde.

New Mexico ligger mellom Texas og Arizona og grenser til Mexico i sørvest. Mot nord grenser New Mexico til Utah i nordvest, Colorado i nord og Oklahoma i nordøst.

New Mexico har et variert landskap fra ørkenområder i sør til skogsområder og snøkledde fjelltopper i nord.


Hovedstaden i New Mexico er Santa Fe. Den ble grunnlagt av spanske kolonister i 1610. Santa Fe er USA’s eldste hovedstad. New Mexico ble innlemmet som offisiell stat i USA i 1912.


Historie
I den europeiske middelalderen var New Mexico bebodd av Pueblofolket. Det besto av ulike urfolk dyrket som dyrket mais og bodde firkantede hus av soltørket leire, kalt adober. Ennå i dag finnes det samfunn i flere deler av New Mexico som har vært bebodd i hundrevis av år. På 1500-tallet kom de første spanjolene på besøk. I 1608 grunnla de byen Santa Fe som siden da har vært hovedstad i delstaten, og senere kom byer som Taos og Albuquerque.

I 1680 gjorde Pueblofolket mot spanjolene, som måtte flykte til El Paso, som i dag ligger i Texas. I 1692 kom imidlertid spanjolene tilbake. Stadige angrep fra Apasje og Comanche og indianerne gjorde at denne nordlige utposten ikke utviklet seg særlig raskt. Da Spania måtte oppgi sitt kolonistyre i Mexico, fulgte New Mexico med inn i den nye meksikanske republikken. New Mexicos østlige deler fulgte med Texas ut av Mexico i 1836, mens de sentrale delene rundt Santa Fe ble okkupert av amerikanske styrker under den meksikansk-amerikanske krigen i 1846. I 1848 ble New Mexico en del av USA ifølge fredsavtalen i Guadalupe-Hidalgo. I 1912 ble New Mexico, etter å ha vært et territorium, anerkjent som USAs 47. delstat.

Albuquerque - Santa Fe - Fort Sumner, hvor Billy the Kid ble drept- Capitan (Billy the kid trail) - Roswell romfartøy 1947.

Les mer om Billy the Kid på Wikipedia.


Trykk for st&oslsh;rre


New Mexico Historic Sites.

Les mer om New Mexico på Wikipedia. •  

  Roadtrips

  Ingen steder i verden kan by på vakrere og mer spennende roadtrips. Om du vil kjøre den klassiske ruten Route 66 fra Chicago til LA, eller om du vil finne deg din egen rute. USA er skapt for bil entusiaster og bilkjøring.

  Les mer

   
 •  

  Beaches

  USA kan by på noen av de flotteste og beste strendene i verden!

  Les mer

   
 •  

  Nasjonalparker

  USA har 58 fredede nasjonalparker. Det omfatter at fra skogområder, fjellformasjoner, elver, vidder, korallrev og sumpområder. USA er full av naturperler.

  Les mer

   
 •  

  Opplevelser

  Bare på Broadway er det over 450 scener hvorav ca. 40 av de har 500 eller fler seter!. Utvalget av underholdning i New York er enormt! Å ha en oversikt over hva som skjer er nærmest umulig.

  Les mer

   
 •  

  Sport

  New York City har et rikt idrettsliv med et utall av idretter representert. Mest kjent verden over er de nok for verdens største maratonløp, grand slam tennis samt sine profflag i de store nord-amerikanske sportsligaer.

  Les mer

   
 •  

  More ToDo

  Det er så utrolig mye spennende man kan gjøre i New York, men hvordan får man oversikten over alt? På denne siden vil vi samle litt forskjellige for å gi deg et variert utvalg av aktiviteter.

  Les mer

   
 •  

  Turist info

  I New York finnes det flere parker og rekreasjonsområder i tillegg til Central Park. Her kommer en rekke alternativer hvis du føler behovet for å smyge deg vekk fra asfaltjungelen et øyeblikk.

  Les mer